Mimo że restauracja powinna serwować przede wszystkim przepyszne dania, to obecnie goście bardzo często zwracają uwagę również na wygląd takiego miejsca. Dlatego poza dobrze skomponowanym menu, warto zadbać o odpowiednią aranżację lokalu. Jednym z istotnych elementów wyposażenia takiego wnętrza są krzesła. Czym powinny wyróżniać się modele do restauracji i jak je wybrać? Podpowiadamy.
Jakie krzesła do restauracji wybrać?
Krzesła w restauracji mogą pełnić nie tylko funkcję użytkową, ale również dekoracyjną. Z tego powodu warto zastanowić się, czy w konkretnym lokalu elementy te odgrywają dużą rolę w aranżacji sali i czy dzięki nim pomieszczenie to może nabrać zupełnie nowego charakteru. Obecnie na rynku można znaleźć wiele modeli krzeseł do restauracji, które różnią się między sobą m.in. materiałem, kolorem, stylistyką czy wymiarami.
Jeżeli chcemy nadać wnętrzu przytulny klimat, możemy postawić na modele tapicerowane. W takim przypadku jednak niezwykle istotne jest, aby materiał taki był odporny na zabrudzenia lub by w krześle łatwo można było wymienić pokrowiec. Krzesła drewniane z kolei to klasyka, która świetnie prezentuje się w pomieszczeniach urządzonych w klimacie klasycznym, minimalistycznym, skandynawskim, retro, jak i loftowym. Są łatwe w czyszczeniu, lecz wymagają regularnej pielęgnacji. Krzesła obrotowe również są bardzo funkcjonalne i zaoszczędzą miejsce przy stole.
Czym kierować się przy wyborze krzeseł do restauracji?
Poza aspektami estetycznymi, podczas wyboru krzeseł do restauracji należy zwrócić uwagę na aspekty użytkowe wybranych modeli. Ze względu na to, że w lokalach gastronomicznych meble są dużo bardziej eksploatowane niż w domu, z uwagi na liczbę klientów, która każdego dnia odwiedza takie miejsca, krzesła muszą być wytrzymałe na użytkowanie. Co więcej, warto sprawdzić wcześniej, czy dostępny jest serwis takich elementów.
Klienci zwracają dużą uwagę na czystość lokalu i jego estetykę, dlatego bardzo istotne jest, aby krzesła, stoły czy obrusy zawsze były w nienagannym stanie. Podczas wyboru poszczególnych elementów, warto więc zastanowić się, czy będą one łatwe w utrzymaniu czystości. Krzesła drewniane czy plastikowe zazwyczaj w tym przypadku nie są problematyczne. Jeżeli jednak decydujemy się na użycie w punkcie gastronomicznym krzeseł tapicerowanych, postawmy na takie, które łatwo się czyści.
Zwłaszcza w przypadku mniejszych lokali, które na przykład latem otwierają taras dla gości czy ogródki na zewnątrz, świetnie sprawdzają się sztaplowane krzesła, które można ustawić jedne na drugich, co ułatwia ich magazynowanie w sytuacji, kiedy nie są potrzebne. Ostatnią kwestią, o której często zapominają właściciele restauracji, jest dostępność wybranego modelu. Dobrze jest sprawdzić, czy dostępny jest on w wybranej, zazwyczaj większej ilości.
Artykuł powstał przy współpracy z: https://www.mebel-partner.pl/.