kobieta gotuje, gotująca kobieta, garnki, garnek
Gotowanie może być także całkiem niezłą rozrywką!

Chyba wszyscy się zgodzimy, że to kuchnia stanowi serce domu, a zdrowe gotowanie nie jest już tylko i wyłącznie modą na bycie „fit”. To przede wszystkim kwestia naszego zdrowia, chęci zadbania o ciało, zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Niekoniecznie dzięki rygorystycznym dietom, ale racjonalnemu żywieniu oraz wyborze dobrych produktów spożywczych, jesteśmy w stanie znacząco polepszyć swój stan. Zmienić sylwetkę na tę wymarzoną, nazwijmy to „sportową” 😉 . Niestety nawet najlepszej jakości produkty spożywcze nie przyniosą organizmowi pożądanych wartości odżywczych, jeśli zostaną przygotowane w nieodpowiednich garnkach. Jak zatem wybrać do naszej kuchni te, które pozwolą na zdrowe gotowanie i jednocześnie „polubią się” z naszą kuchenką?

Garnki – czy materiał z jakiego są wykonane ma znaczenie?

Stajemy przed półką w sklepie lub otwieramy stronę internetową w poszukiwaniu wymarzonych garnków. Pomijając aspekt wizualny, na samym początku najczęściej zwracamy się uwagę na materiały, z jakich wykonane są garnki. Najlepszym rozwiązaniem byłoby móc pozwolić sobie na zakup każdego rodzaju naczynia. Niestety nie zawsze pozwalają na to finanse, jak i ograniczona przestrzeń kuchenna. To dlatego zwraca się uwagę na dopasowanie zakupu tego produktu do własnych potrzeb i wystroju kuchni a także do rodzajów przygotowywanych potraw i rodzaju powierzchni grzewczej jaką dysponujemy. Może się okazać, że piękny garnek który właśnie zamówiliśmy, niespecjalnie chce współpracować z płytą indukcyjną i przez to staje się dla nas bezużyteczny.

Garnki emaliowane – nie tylko do kuchni retro

Najbardziej tradycyjne i wciąż chętnie wybierane, pozostają garnki emaliowane. Choć kwestie walorów zdrowotnych ich użytkowania mogą budzić wątpliwości, to ze względu na estetykę wykonania, kolory i ciekawe wzory, jakimi zostają opatrzone, sprawiają, że nie brak chętnych na ich zakup. Design to jednak nie wszystko.

Emaliowana powłoka jaką pokryte są garnki emaliowane nie powoduje zmiany smaku przyrządzanych potraw. Posiada ona właściwości antybakteryjne, a podczas podgrzewania nie uwalnia żadnych toksycznych substancji. Nawet, jeśli garnek osiąga wysoką temperaturę, nie ma ryzyka przedostania się ich do jedzenia. Garnki emaliowane są polecane dla alergików a także z myślą o przyrządzaniu potraw dla osób starszych i dzieci. Skąd w takim razie u niektórych kupujących niechęć do emaliowanych garnków? Niestety powłoka ta łatwo ulega uszkodzeniom na skutek przypadkowych obić. O ile takie uszkodzenie obecne na zewnętrzu garnka jest tylko defektem estetycznym, o tyle już zdarcie emalii z wnętrza, powoduje niemożność jego dalszego użytkowania i skutkuje wyrzuceniem garka do kosza. Wpływa na to na ogromne ryzyko przedostawania się do produktów spożywczych toksycznych substancji, wchodzących w reakcje z pożywieniem i zmieniających jego smak.

Modna stal nierdzewna – garnki stalowe

Jednymi z chętniej wybieranych garnków są te wykonane ze stali nierdzewnej. Nie rdzewieją, są bardzo solidne i wytrzymałe. Jeśli wybór padnie na garnki naprawdę wysokiej jakości, to w kuchni zagoszczą na długie lata. Do tego są bardzo estetyczne i pod względem wykonania, wpisują się w każdą stylistykę kuchni. Jest ich także najwięcej na rynku, przez co z doborem dobrej jakości naczyń nie będzie najmniejszego problemu.

Charakteryzuje je wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Doskonale utrzymują ciepło. Nagrzewają się dłużej niż garnki emaliowane, ponieważ zwykle mają grube dna i ścianki, ale oferują doskonałe przewodnictwo cieplne. Najczęściej do zakupienia w komplecie z pokrywkami, co nie wymusza na nas konieczności dobierania ich oddzielnie.

Minusem jest zawartość niklu w stopach metali używanych do produkcji niektórych garnków, przez co produkty te nie spełnią oczekiwań osób nań uczulonych. Warto zawsze dokładnie przeczytać ulotkę produktu, aby wykluczyć takie ryzyku. Garnki ze stali nierdzewnej z pewnością są cięższe od garnków emaliowanych, ale nie odbija się to negatywnie na wygodzie w ich użytkowaniu.

Garnki z powłoką teflonową lub ceramiczną

Ciekawą propozycją są garnki teflonowe bądź ceramiczne. Te pierwsze w procesie produkcji zostają pokryte opatentowaną, nieprzywierającą powłoką. Dobrze się w nich gotuje, można liczyć na bezproblemowe użytkowanie nie tylko na kuchenkach, ale i niekiedy w piekarniku. Wadą jest podatność na zarysowania, ale i z tym aspektem można sobie poradzić, stosując drewniane bądź silikonowe akcesoria. Podczas zakupu liczy się, by wybierać oryginalne produkty sprawdzonych marek, jakie znaleźć można chociażby pod tym linkiem http://www.tefal.pl/Garnki-i-Patelnie/c/cookware%2B%26%2Bkitchenware.

Podobnie zachowuje się powłoka ceramiczna, jaką mogą być pokryte garnki. Nie pozwala ona potrawom przywierać. Co więcej, nie jest tak podatną na uszkodzenia, jak teflonowe powłoki, ale dla bezpieczeństwa również zaleca się użytkowanie drewnianych bądź silikonowych akcesoriów. Można liczyć na zdrowo przyrządzane potrawy i bardzo estetyczne, nierzadko kolorowe wykonania garnków.

Żeliwne, a może szklane?

Zarówno garnki żeliwne, jak i szklane prezentują się wyjątkowo. Są to produkty, które z powodzeniem można postawić bezpośrednio na stole, przed gośćmi. Wyróżnia je nie tylko estetyka, ale i możliwość zdrowego gotowania. Są niestety dość ciężkie i podatne na stłuczenia, głównie ze względu na swoją wagę. Ciężki garnek żeliwny upuszczony na szybę piekarnika czy delikatną płytkę podłogową, może spowodować bardzo poważne uszkodzenia.

Do atutów tego typu naczyń należy fakt, że nie przejmują obcych zapachów. Nie zmieniają walorów przyrządzanych potraw. Trudno o ich porysowanie, zatem można użytkować praktycznie każdego rodzaju akcesoriów. Trzeba jedynie pamiętać o szczególnych zasadach pielęgnacji, w przypadku garnków żeliwnych.

Garnki dla miłośników kuchni zmagających się z zadaniami specjalnymi

Materiał to nie wszystko. Na rynku znaleźć możemy również garnki idealne do zadań specjalnych. Co to oznacza? Wybrać można chociażby garnek do spaghetti, dzięki któremu ugotowanie długiego makaronu nie sprawi najmniejszych problemów. Taki garnek równie dobrze sprawdzi się do preparowania szparagów.

Kolejno do wyboru mamy szybkowary czy garnki do gotowania na parze. A może garnek do gotowania mleka? Jeśli którąś potrawę przyrządzamy częściej bądź bazujemy w dużej mierze na konkretnym produkcie, specjalistyczny garnek będzie bardzo przydatnym. Najczęściej jednak wszystkie te zadania wykonamy dzięki zwykłemu garnkowi, więc taki zakup trzeba dobrze przemyśleć!

Jak wybrać, by się nie nabrać?

Standardowo – jakość to podstawa. Jeśli garnki mają nam posłużyć przez długi czas, muszą być dobrze wykonane, z wysokich jakościowo materiałów.

Podczas kupowania zwróćcie uwagę na ich wyważenie, stabilność, ergonomię. Warto sprawdzić, jak trzymają się uchwyty w dłoni i czy w komplecie są dopasowane pokrywki, a na dole znajdują się informacje odnośnie możliwości użytkowania na konkretnych rodzajach kuchenek. Pojemność, estetyka i budżet finansowy przeznaczony na zakup, wciąż są ważne, ale nie mogą być głównymi wyznacznikami.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz