Jak wybrać automatyczny ekspres do kawy?

Spis treści

ekspres do kawy, automatyczny ekspres do kawy, kuchnia, filiżanka kawy
Wybór ekspresu do kawy musi wynikać z tego, jak wiele kawy pijemy i jak często po nią sięgamy.

Macie w domu kawoszy i pijecie na tyle dużo kawy, że zaczęliście zastanawiać się nad zakupem automatycznego ekspresu do kawy? Pewnie już wiecie zatem, że wybór ekspresu do kawy nie należy do prostych. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów w różnych cenach. Czym poszczególne modele różnią się od siebie? W którym można przygotować najlepszej jakości kawę? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Rodzaje ekspresów do kawy

Ekspresy do kawy zasadniczo dzielimy na trzy podstawowe kategorie: przelewowe, ciśnieniowe oraz  ciśnieniowo-przelewowe (tak zwane kombinowane). Ekspresy przelewowe składają się ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra, dzbanka oraz płyty grzewczej. Kawa parzona w takim ekspresie jest bardzo podobna w smaku do tradycyjnej kawy po turecku (klasycznej, mielonej kawy zalewanej wrzątkiem). Ekspres eliminuje jedynie problem z fusami, które zostają zatrzymane w papierowym filtrze. Plusem jest również to, że można za jednym razem przygotować większą ilość kawy, a płyta grzewcza cały czas podtrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę napoju. Oprócz kawy w urządzeniu można zaparzyć herbatę lub zioła. Takie ekspresy są tanie, ale parzona w nich kawa ma niższą jakość niż ta przyrządzana w innych ekspresach. Ziarna trzeba za każdym mielić w osobnym młynku, w urządzeniu nie można przygotować tylko jednej filiżanki kawy, a sam proces przyrządzania napoju jest dość czasochłonny.

Ekspresy ciśnieniowe – co warto o nich wiedzieć?

Ekspresy ciśnieniowe to już klasa wyższa niż ekspresy przelewowe. Do zaparzania kawy wykorzystują one wysokie ciśnienie. Gorąca woda dozowana jest specjalną pompą do pojemnika z kawą, a potem napar trafia do filiżanki. Niektóre ekspresy wyposażone są w dyszę do spieniania mleka oraz podwójny dozownik pozwalający na przygotowanie dwóch filiżanek napoju w tym samym czasie. Kawa z ekspresu ciśnieniowego ma głęboki i bogaty smak. Uważa się, że napój przygotowany tym sposobem jest najzdrowszy (dzięki krótkiemu kontaktowi ze zmieloną kawą nie zawiera toksycznych substancji, które mogłyby podrażniać układ pokarmowy) i najsmaczniejszy (do kawy przenoszone są wszystkie najlepsze właściwości smakowe).

Rodzaje ekspresów ciśnieniowych

Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na automatyczne ekspresy do kawy, kolbowe (półautomatyczne) oraz kawiarki. Ekspresy automatyczne mogą mieć wbudowany młynek do kawy, istnieją również modele do zabudowy lub wolnostojące. Jest jeszcze jeden rodzaj automatycznych ekspresów, od pewnego czasu dość popularny – to ekspresy kapsułkowe. Zamiast zwykłej kawy wykorzystuje się w nich specjalne kapsułki z odpowiednio odmierzoną kawą z dodatkami. Można z nich przygotować na przykład gotowe cappuccino albo latte.

Zaletą ekspresów ciśnieniowych jest przede wszystkim to, że są bardziej zaawansowane niż ekspresy przelewowe i pozwalają na przyrządzenie różnych rodzajów kawy. Mają również wiele dodatkowych funkcji, które ułatwiają użytkowanie ekspresu (spieniacz do mleka, wbudowany młynek, podwójny dozownik), ale przede wszystkim kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym jest po prostu smaczniejsza, zdrowsza i lepiej przyswajana przez organizm. Wadą może być wysoka cena w porównaniu z ekspresem przelewowym., jednak jeżeli w naszym domu pije się sporo kawy, wydatek dość szybko się zwraca.

Ekspresy kombinowane – czym są?

Ekspresy kombinowane to połączenie ekspresu ciśnieniowego i przelewowego. Składają się z dwóch osobnych elementów zaparzających – kolbowego ekspresu ciśnieniowego i ekspresu przelewowego z dzbankiem. To ciekawa opcja, jeśli chcemy posiadać oba typy ekspresów, a nie chcemy mieć dwóch osobnych urządzeń. W ekspresie kombinowanym można korzystać z obu elementów zaparzających w tym samym czasie. Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe bardzo często są wyposażone w przydatne funkcje dodatkowe – filtr do wody, który poprawia smak wody i usuwa z niej osad, regulacje mocy, automatyczne dozowanie wody i kawy, programator czasowy oraz ekran LCD.

Cechy dobrego ekspresu automatycznego

Automatyczne ekspresy do kawy są najbardziej popularne wśród wszystkich ekspresów ciśnieniowych. To profesjonalne urządzenia, które jednoczenie są bardzo proste w obsłudze. Można w nich przygotować bardzo dobrą kawę i to bez specjalistycznej wiedzy czy umiejętności. Prosty ekspres bez problemu zrobi espresso i czarną kawę, a jeśli w zestawie jest dysza do spieniania mleka to również cappuccino oraz latte czy inne kawy mleczne. Ekspresy automatyczne sprawdzą się również u osób, które piją bardzo dużo kawy lub często przygotowują ją dla gości.

Dobry ekspres automatyczny – na co zwrócić uwagę

Na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze automatycznego ekspresu do kawy? Przede wszystkim na ciśnienie ekspresu. Wartość ciśnienia wyrażana jest w barach i powinna wynosić minimum 9 jednostek. Korzystając z ekspresu niskociśnieniowego posiadającego do 4 barów, nie da się uzyskać dobrej kawy, a ponadto przy tak niskim ciśnieniu z kawy nie są usuwane szkodliwe dla organizmu kwasy. Kolejnym parametrem jest moc grzałki. Należy dobierać jak największą moc, proporcjonalną jednak do wielkości urządzenia. Mocniejsze urządzenie będzie stabilniejsze w kwestii ciśnienia i temperatury. Największe ekspresy mogą mieć nawet 1400 W, ale takiej mocy nie znajdziemy szukając kompaktowego urządzenia. Najmniejsze ekspresy zwykle dysponują mocą do 800 W.

Kolejna sprawa to pojemność zbiornika na wodę. Im jest większy, tym lepiej – zbiornik powinien mieć pojemność co najmniej 1 litra. Dlaczego to takie ważne? Zbiornik przed każdym użyciem trzeba przepłukać, więc jeśli jest niewielki, to przy przygotowywaniu większej ilości kaw trzeba będzie często ponawiać tę procedurę. Dodatkowo przy parzeniu część wody zabierze dysza parowa. Większe pojemniki są po prostu wygodniejsze i mniej kłopotliwe. Zwróćcie także uwagę na to, gdzie umiejscowiony jest zbiornik na wodę (od frontu czy od boku) – ma to fundamentalne znaczenie dla umieszczenia ekspresu w kuchni. Przydatnym dodatkiem jest również wbudowany młynek do kawy. Przed każdym parzeniem nie trzeba będzie samemu mielić kawy. Mielenie kawy na zapas to nie jest dobry pomysł  – tylko świeżo zmielona zachowuje swoje wszystkie najlepsze właściwości i aromat. Warto również wybierać tylko modele posiadające zabudowaną dyszę do mleka, która pozwala na przygotowywanie wielu rodzajów kawy.

Powiązane artykuły