Warning: Undefined array key "options" in /home/platne/serwer199031/public_html/autoinstalator/aranzujdom.pl/wordpress21811/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Klasyka i kontrasty w eleganckim apartamencie - Aranżuj dom - mieszkaj dobrze!
  TRENDING

Klasyka i kontrasty w eleganckim apartamencie

Spis treści

Eleganckie mieszkanie zajmuje całą kondygnację w luksusowym apartamentowcu na warszawskim Mokotowie. Inwestorom zależało na dużej powierzchni, dlatego kupili dwa lokale mieszkalne i postanowili połączyć je w całość. Dzięki temu powstał apartament o powierzchni 283 m kw. Projekt i wykończenie wnętrz pod klucz właściciele powierzyli architektom z MIKOŁAJSKAstudio, z którymi mieli już okazję wcześniej współpracować – byli więc pewni, że i tym razem wszystko będzie dokładnie dopasowane do ich wymagań i gustu, komfortowe i funkcjonalne.

Właściciele preferują stonowaną stylistykę – proste i jednocześnie eleganckie formy, szlachetne materiały i przyjemną dla oka, neutralną, ale urozmaiconą kontrastami paletę barw. Zależało im na przestronnej, spójnej przestrzeni, dlatego bazą całej aranżacji są naturalne materiały i stonowane kolory konsekwentnie powtarzające się w poszczególnych pomieszczeniach.

Miejsce dla każdego

Apartament został zaprojektowany dla pięciu osób – gospodarzy oraz trojga ich dzieci, z założeniem, że kiedy w niedalekiej przyszłości młodzi rozpoczną studia, wyprowadzą się, a ich pokoje będą pełnić funkcję przestrzeni dla gości lub gabinetu. Dlatego również te pomieszczenia doskonale wpisują się w klimat całego apartamentu, próżno szukać tu odstępstw od przyjętej stylistyki. Układ funkcjonalny mieszkania zapewnia prywatność wszystkim domownikom, ale daje też wspaniałe możliwości wspólnego spędzania czasu w przestronnej części dziennej. Do apartamentu wchodzi się z centralnie położonej klatki schodowej do wygodnego, przestronnego przedpokoju z dużym lustrem, praktyczną ławką oraz pojemną garderobą. Obok swoją przestrzeń ma najstarsza córka inwestorów – znajduje się tu jej pokój, z którym sąsiaduje prywatna łazienka. Hol wejściowy prowadzi do dużej, otwartej przestrzeni dziennej o powierzchni ponad 60 m kw. Strefa wypoczynkowa umożliwia wspólny relaks wszystkim domownikom i ich gościom – stanęły tu dwie wygodne sofy i fotel. Przestrzeń, dzięki czterem dużym oknom na dwóch ścianach jest wypełniona naturalnym światłem, delikatnie przytłumionym przez dodające przytulności firany i zasłony. Trzecia ściana została przeznaczona na zaprojektowaną na wymiar zabudowę z telewizorem. Symetryczne ustawienie mebli wprowadza wizualny porządek i harmonię. Obok znajduje się strefa jadalniana, w której stanął nowoczesny w formie stół z ośmioma krzesłami oraz przeszklona witryna na zastawę stołową, także zaprojektowana na wymiar (doskonale wypełniła wnękę obok wystającego i zaburzającego przestrzeń pionu wentylacyjnego).

Kuchnia z wyspą

Ze strefą dzienną sąsiaduje kuchnia, w której centrum stanęła duża, funkcjonalna wyspa z blatem z białego konglomeratu, zlewozmywakiem oraz chowanymi gniazdkami elektrycznymi – może służyć zarówno jako powierzchnia do przyrządzania potraw, jak i codzienny stół, przy którym można zjeść szybkie śniadanie czy wypić poranną kawę. Przy jednej ze ścian stanęła zabudowa meblowa sięgająca od podłogi do sufitu. W jednym z jej segmentów znajduje się blat z dostępem do gniazd elektrycznych na sprzęty typu czajnik czy ekspres do kawy. Dzięki drzwiom w systemie obrotowo-wysuwnym, które chowają się w przestrzeń między częściami zabudowy, blat może być w pełni otwarty lub zamknięty. Pod drugą ze ścian znajduje się przestrzeń do gotowania – strefa robocza z płytą oraz zintegrowanym z nią okapem blatowym. Do kuchni można wejść zarówno z części dziennej, jak i z holu (przy którym znajduje się toaleta dla gości), z którego przechodzi się do prywatnej części właścicieli oraz – w drugą stronę, korytarzem – do pokojów dzieci, pralni oraz pokoju fitness.

Strefa prywatna

Prywatna przestrzeń inwestorów składa się z dużej sypialni, łazienki z przestronnym prysznicem oraz garderoby. W sypialni doskonale widać kontrasty, na których zależało inwestorom – ściana za wezgłowiem łóżka jest wykończona dwoma zupełnie innymi materiałami – zarówno pod względem faktury, jak i koloru czy wzoru. Jedna połowa to czarne, drewniane lamelki, druga – spiek z wyraźnym, kamiennym wzorem. Kontrast został także wykorzystany w łazience – wprowadza wizualny podział
na strefę umywalkową i strefę prysznica.

W kolejnej części mieszkania, do której prowadzi korytarz od holu przy kuchni, znajdują się pomieszczenia, na którym właścicielom bardzo zależało – oddzielna, wygodna pralnia z odpowiednią ilością miejsca do suszenia i prasowania ubrań oraz przechowywania środków czystości itp., a także pokój fitness z bieżnią.

Powiązane artykuły