Płyta indukcyjna i ceramiczna– sprzedawco, mam pytanie…

Spis treści

Wiele osób wybierając się do sklepu ze sprzętem AGD nie ma pojęcia na temat tych urządzeń. Oczywiście – ma prawo, od tego jest sprzedawca. Wyszkolona osoba, odpowiedzialna za to, aby dostarczyć Ci niezbędnej wiedzy. Odpowie na wszystkie Twoje pytania i sama dopyta, jeśli nie będziesz widział od czego zacząć. Nie bój się pytać, zespół AKPO pomoże Ci z każdą zagwozdką.

Od czego zacząć?

Najważniejsze informacje jakie powinieneś posiadać przed spotkaniem ze sprzedawcą, to konkretne wymiary blatu kuchennego. Tak aby zespół wiedział „na czym stoi”. Jaki chciałbyś przeznaczyć na to budżet oraz gdzie chciałbyś takową płytę umiejscowić. Z takimi podstawowymi wiadomościami, wybór płyty kuchennej będzie o wiele prostszy.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Stojąc przed tak kluczowym pytaniem należy rozróżnić te dwa sprzęty. Płyta ceramiczna posiada elektryczne spirale, które się nagrzewają. Zakupując taką płytę nie występuje konieczność zmiany garnków i patelni na specjalnie przeznaczone dla indukcji. Płyta ceramiczna osiąga wysokie temperatury, gdy się nagrzeje. Bezpieczniejszą opcją jest natomiast płyta indukcyjna, która nie ma prawa się aż tak nagrzać. Naczynia nie przypalą się więc tak szybko – trzeba się solidnie postarać. Działa na zasadzie pola magnetycznego z tzw. prądami wirowymi.

Co je łączy? „Oba rodzaje płyty kuchennej są zbliżone do siebie wizualnie. Przez ekonomiczniejszy i bezpieczniejszy sposób działania, podbijają ludzkie serca i coraz więcej osób decyduję się na takową formę. Estetyka tych 2 płyt sprawia, że stanowią ciekawy, nietuzinkowy element wykończenia. Bardzo szybko się je czyści, znacznie łatwiej niż tradycyjne kuchenki gazowe. Odpowiednio o nie dbając, zapewnisz sobie przyjaciela na długie lata. Dostępne są modele z 4 polami grzewczymi- czyli te standardowe, ale możemy spotkać także te, które mają 2 pola grzewcze- dedykowane mniejszym kuchniom, czy np. domkom letniskowym.” – podkreśla Michał Kołakowski- przedstawiciel handlowy AKPO.

Chcę konkretny model, ale obawiam się, że nie będę mógł jej zamontować. Czy to możliwe?

Płyty ceramiczne i indukcyjne nie potrzebują aż tak dużo miejsca, co zwyczajne kuchenki gazowe. Wtedy potrzebne jest miejsce np. na butlę z gazem. Nie dość, że jest to zbędne poświęcenie miejsca, to na dodatek mniej bezpieczne. Płyty indukcyjne nie nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur. Możesz zamontować ją nawet nad piekarnikiem. Płytę ceramiczną należałoby zabezpieczyć przed nagrzaniem blatu. Za każdym razem trzeba poświęcić małą część. Wybór należy do Ciebie!

Dobrze, MAM! Swoją idealną płytę, jak o nią dbać?

Nic bardziej prostego! Pamiętaj, sama woda nie wystarczy. Po każdym użyciu przemyj wilgotną ściereczką, aby pierwsza tłusta warstwa zniknęła. Następnie użyj dostępnego w każdym sklepie płynu do mycia okien. Spryskaj płytę i zetrzyj papierem kuchennym. Jeśli po kilkugodzinnym gotowaniu część składników lub sosów zaschnie na blacie – zamień szmatkę na gąbkę – i po kłopocie. Wybierz tradycyjną, miękką stronę gąbki, tak aby nie zarysować płyty. Pod żadnym pozorem nie wybieraj druciaka. Nie potrzebuje aż takiej kąpieli.

Mam wymarzona płytę indukcyjną, ale nie mam odpowiednich garnków, na co w sklepie zwrócić uwagę?

Wybierając garnek, spójrz czy ma na opakowaniu taki znaczek. Oznacza on przystosowanie do gotowania na płytach indukcyjnych. Upewnij się, że rozmiar średnicy garnka, jest odpowiedni do narysowanego kółka na płycie indukcyjnej. Inaczej możesz odebrać komunikat niepołączenia garnka z indukcją. Pole grzewcze powinno być w całości zakryte sprzętem do gotowania.

Powiązane artykuły