Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w domu, w którym skupia się życie rodzinne. Wspólne parzenie herbaty, przygotowywanie smacznych potraw, pieczenie ciasta czy spożywanie posiłków przy stole tworzy pomiędzy poszczególnymi członkami rodziny wyjątkową więź. Wyposażenie kuchni to nie tylko nowoczesne meble i funkcjonalny sprzęt, ale również naczynia i sztućce.
Spis treści
Jakie garnki wybrać?
Garnki stanowią podstawę do przygotowywania różnorodnych posiłków, dlatego trudno wyobrazić sobie bez nich kuchnię. Wykonane są z różnych materiałów i tworzyw, od których zależy przede wszystkim ich wytrzymałość oraz właściwości, a nierzadko również…smak i aromat przygotowywanych potraw. Do najpopularniejszych tworzyw należą:
- stal – garnki stalowe są odporne na zarysowania i nie pochłaniają zapachów;
- aluminium – tanie, cienkie garnki aluminiowe szybko się nagrzewają i równie szybko tracą ciepło;
- emalia – niedrogie garnki emaliowane, których jednak powłoka łatwo rysuje się i jest podatna na uszkodzenia. ;
- teflon – odporne na wysokie temperatury garnki teflonowe są bezpieczne dla zdrowia i odporne na zarysowania;
- żeliwo – garnki żeliwne, które długo utrzymują wysoką temperaturę, są zdecydowanie najtrwalsze i wytrzymałe.;
- szkło żaroodporne – garnki wykonane z tego materiału doskonale sprawdzają się w przypadku alergików.
Zdecydowana większość osób skupia się głównie na wyborze drogich mebli kuchennych oraz nowoczesnym sprzęcie AGD, oszczędzając na naczyniach, przyborach i akcesoriach kuchennych. W wielu domach i mieszkaniach wciąż królują tanie garnki i patelnie wykonane ze słabej jakości materiałów, które pod wpływem wysokich, często skrajnych temperatur stają się zagrożeniem dla zdrowia ludzkiego. Warto zainwestować w profesjonalny komplet, składający się z garnków o różnej pojemności (na początek wystarczy zestaw 3 – 4 garnków). Szczególną uwagę przy zakupie należy zwrócić na:
- pojemność naczynia,
- materiał wykonania,
- dostosowanie do kuchenki
- oraz możliwość mycia w zmywarce.
Garnki na kuchnię indukcyjną
W ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się kuchenka indukcyjna. Pozwala bowiem w prosty i szybki sposób przygotować ulubione potrawy, a przy tym zużywa znacznie mniej energii niż tradycyjna kuchenka gazowa czy elektryczna. Posiadanie indukcji wiąże się z koniecznością stosowania odpowiednich garnków. Naczynia powinny być wykonane z takich materiałów jak:
- emaliowane lane żelazo;
- stal;
- żelazo;
- nieemaliowane lane żelazo;
- stal nierdzewna 18/10 (18% chromu, 10% niklu, 72% stali);
- oraz aluminium z oznaczeniem o możliwości zastosowania na kuchence indukcyjnej.
Zdecydowanie najważniejszym elementem garnków indukcyjnych jest dno, które bezpośrednio styka się z polem kuchenki indukcyjnej. Dno musi więc posiadać właściwości ferromagnetyczne. Zetknięcie się powierzchni garnka i płyty sprawia, że pole grzewcze się nagrzewa. Dzięki temu płyta będzie mogła wykryć naczynie i zadziałać w prawidłowy sposób.
Sztućce – ich jakość ma znaczenie!
Idealne sztućce powinny być przede wszystkim solidne i odporne na zarysowania, dzięki czemu doskonale sprawdzają się zarówno w trakcie codziennych posiłków, jak i eleganckich spotkań w gronie najbliższych. Przy wyborze sztućców szczególną uwagę należy zwrócić na:
- materiał, z którego są wykonane;
- liczbę elementów znajdujących się w zestawie
- oraz producenta.
Najlepszym rozwiązaniem są sztućce wykonane ze stali nierdzewnej. Pięknie prezentują się obok każdej zastawy stołowej, a przy tym nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Wśród sztućców ze stali nierdzewnej chromowo-niklowej, na szczególną uwagę zasługuje komplet sztućców Philipiak o smukłych trzonkach i eleganckim designie. Doskonale sprawdzą się w domu lub mieszkaniu osób, które poszukują nowoczesnych i oryginalnych elementów wystroju.
Czytaj więcej na http://www.philipiaksalony.pl/produkty
Jakość na lata – czasem nie warto oszczędzać!
Najlepsze garnki wykonane są z wysokiej jakości stali szlachetnej odpornej nie tylko na wysokie, często skrajne temperatury, ale również korozję i silne środki czyszczące. Proste i funkcjonalne pięknie prezentują się w każdej kuchni. Posiadają grube dno, dzięki któremu naczynie rozgrzewa się w błyskawicznym tempie, a ciepło rozchodzi się równomiernie wewnątrz naczynia. Nowoczesne garnki ze stali nierdzewnej marki Philipiak umożliwiają w trakcie codziennego przygotowania poszczególnych posiłków zastosowanie różnych metod gotowania. Dzięki temu potrawy są smaczne, aromatyczne, a przede wszystkim zdrowe. Wszystkie naczynia posiadają dodatkowo wygodne i praktyczne uchwyty ergonomiczne, które nie nagrzewają się w trakcie przygotowywania potrawy na kuchence. W ten sposób chronią użytkownika przed nieprzyjemnymi skutkami oparzeń. Garnki ze stali nierdzewnej stanowią inwestycję na długie lata.
Zajrzyj na stronę http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo i dowiedz się więcej!